Okul Şubat 2001 tarihinde Çardaklı Anaokulu adıyla hizmete girmiştir.Temmuz 2001 tarihinde Sabiha Gökçen Anaokulu adını almıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğüne bağlıdır.İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile aynı binada olup binanın giriş ve bodrum katını kullanmaktadır.Okulda 1 müdür odası, 1 büro , 8 sınıf, 1 arşiv, 1 yemekhane, 1 ambar bulunmaktadır. Okul bahçesi, toprak ve çim zemin alan olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.Bahçenin okul binası önünde kalan kısmı, ortası tuğla kenarları çim şeklinde düzenlenmiş ve tören alanı olarak kullanılmaktadır.Binanın yan tarafında bulunan bahçe ise bir adet kum havuzu, çeşitli ağaç örnekleri, gül fidanları, tarım alanı ve kamelya ile düzenlenmiş, ortada kalan büyük alana ise basılan çim ekilmiştir.Çocukların her türlü bahçe etkinlikleri bu alanda gerçekleştirilmektedir.2007-2008 Eğitim öğretim yılında okulda 1 müdür, 8 okul öncesi eğitim öğretmeni, 1 memur, 2 yardımcı hizmetli ve yemekhane-temizlik hizmetleri için 7 sözleşmeli personel bulunmaktadır.
Anaokulları 3- 6 yaş grubu çocukların eğitiminin verildiği kurumlardır. Anaokullarını ailenin çocuk üzerindeki rolüne katkıda bulunan; çocuğun sosyal , duygusal, fiziksel ve bilişsel gelişimi destekleyen kurumlar olarak değerlendirmek gerekir.
Çocuk doğumdan 3 yaşa kadar olan süreçte ben merkezcidir. Bu dönemde paylaşmayı istemez, birebir ilişki kurmak ister, yalnız oynamaktan rahatsızlık duymaz. 3 yaştan sonraki dönemde ise yaşıtlarıyla birlikte olabileceği oyun gruplarına ihtiyacı vardır. Çocuk oyun gruplarında arkadaşlık kurmayı ve arkadaşlığı sürdürmeyi öğrenir. Böylece ben merkezli bir yaşantıdan paylaşma, kendini kabul ettirme gibi sosyal becerilerin yer aldığı bir yaşantıya yönelir .
Anaokulları çocuğun sadece oyun oynadığı yerler olarak düşünülmemelidir. Oyun çocuk için ihtiyaçtır. Çocuk anaokulunda en iyi oyun ortamını bulur, akran gruplarıyla işbirliğini geliştirir. Çocuk kendi hakkını korurken başkalarının özgürlüğünü zedelememeyi öğrenir. Uzun yıllara dayalı araştırmalarda çocukluk yıllarında kazanılan davranışların büyük bir kısmının yetişkinlikte bireyin kişilik yapısına tavır,alışkanlık, inanç ve değer yargılarını biçimlendirdiği görülmüştür. Aslında yapılan araştırmalar insan hayatı boyunca kazanacağı niteliklerin %60’ını bu dönemde kazandığını göstermektedir.
Anaokullarında, eğitim bilgi aktarımından çok, sözel faaliyetlerin geliştirildiği ve çocuğun yeteneğinin ortaya çıkarıldığı ortamlar olmalıdır. Froebel’in deyişiyle: “Anaokulunun amacı, öğrenmeye ilgi uyandırmaktır.”
Anaokulu eğitim programları çocuğun zihinsel, sosyal, bilişsel ve duygusal gelişimini destekleyebilmelidir. Yapılan araştırmalarda , 17 yaşına kadar olan zihinsel gelişmenin %50’sinin 4 yaşına, %30’unun ise 4 yaşından 8 yaşına kadar oluştuğu, 18 yaşına kadar gösterilen okul başarılarının %33’ünün 0-6 yaşına kadar aldıkları eğitime bağlı olduğu görülmüştür.
Anaokulları çalışan anneler için 3 yaş sonrası, çalışmayan anneler için ise 4 yaş sonrası düşünülmelidir. Bu süreçte aile iletişimi ve okul-aile etkileşimi oldukça gereklidir. Anaokulu aileye çocuğun gelişim sürecine destek olmak için vardır. Aileye yardımcı kurumlardır.Böylece farklı aile yapılarından gelen çocuklar ortak eğitim hedefleri doğrultusunda sosyal, bilişsel ve duygusal olarak desteklenir